Dietetyk Co z tym piciem?
Sezon budowania ODPORNOŚCI w toku!
STREFA namawia do przygotowania HERBATY NA ODPORNOŚĆ, która wzmacnia organizm i pomaga w łagodzeniu skutków choroby.
Potrzebne składniki:
KŁĄCZE IMBIRU- działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie, skuteczne panaceum na uporczywy kaszel, rozrzedza i usuwa śluz z klatki piersiowej, obniża gorączkę. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbólowym jest efektywny niemal jak Ibuprofen.
KŁĄCZE KURKUMY – silnie przeciwzapalne, jest profilaktyką przed infekcjami.
CYNAMON - źródło błonnika, żelaza, wapnia i manganu. Posiada właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.
KARDAMON - złagodzi kaszel, udrożni zatkany nos, wzmocni odporność. Jest mocno rozgrzewający, doskonały w początkowej fazie przeziębienia.
GOŹDZIKI- mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, pomagają na kaszel i zatkany nos.
ANYŻ - działa przeciwzapalne, łagodzi dolegliwości układu oddechowego (kaszel, chrypka, ból gardła),usprawnia perystaltykęi jelit (usuwa wzdęcia, niestrawność, nudności).
CYTRYNA - zawiera wit C (53 mg/100 g), wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Zawiera rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega rozprzestrzenianiu się wirusów.
MIÓD– to naturalny antybiotyk. Ponadto zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.
Wykonanie:
W dużym garnku (3-5l) gotujemy wodę, ok. 20 minut, razem z pokrojonym imbirem (kawałek 5-6cm), kurkumą (4cm), cynamonem (4-5, 5cm kawałków), anyżem (5-6 gwiazdek), goździkami (10-15 sztuk), kardamonem (1 płaska łyżeczka zmielonego). Odstawiamy. Do przestudzonej mikstury wkrawamy 1 wyszorowaną i sparzoną cytrynę, 1 lub 2 pozostałe wciskamy. Dodajemy miodu wg uznania. Po kilkunastu minutach wyciągamy cytrynę, bo napar zacznie gorzknieć. Pijemy ciepłe, ale nie gorące, żeby nie stracić wszystkich właściwości miodu i cytryny. Odgrzewamy i pijemy ile się da:-)